Her på øyene holder vi til midt i det trønderske matfatet, det er gode tider og mange sammenligner eventyret med oljealderen. Alle vet at lakseprisen er høy, alle vet at det går bra og mange tenker kanskje at det er ingen vits i å investere mer i en merkevare som går så det suser på børsen. Men det er det. Spesielt for oss som holder til på øyene.

 

For det er nettopp nå du skal forankre de verdiene som dere har skapt sammen og som har ført til at dere er nettopp der dere er nå. Sette ord på det, finne bilder som beskriver sjela i selskapet og som kan skape det konkurransefortrinnet dere trenger nå og i fremtiden: En attraktiv kultur med en historie å fortelle. Og best av alt, nerven i det hele sitter du allerede på, i form av bedriftens opprinnelse og historie. Den gode nyheten er alle eksperter på strategi i sosiale medier enige om: Nå vil vi høre historien din igjen.  Og det er en historie du kjenner, men som de du vil ansette sannsynligvis ikke har hørt før. 

Hvorfor skal de velge deg? 

Mange merker at det begynner å bli rift om arbeidskraften, lønnsnivået øker i Europa og du må slite litt mer for å få tak i de kandidatene du har lyst til å ansette for å utvikle deg riktig vei. Samtidig merker selskaper som jobber med rekruttering seg at unge arbeidstakere bryr seg mindre om hva som står på bunnlinjen og mer om hva selskapet mener om bærekraft og sitt eget samfunnsoppdrag. 

Men vi snakker jo om bærekraft, kan du si. Bare les på nettsiden! Problemet er at når alle snakker om det samme, må du snakke om noe mer. For å bli husket og foretrukket. Fordi du tør å skille deg ut og fortelle historien med integritet og ikke bare fine ord. Fordi du tør snakke om hva dere tror på. Det jobbsøkerne vil ha svar på er hvorfor de skal jobbe for selskapet ditt i forhold til konkurrentene. Investorene og markedet som påvirker børsen er en del av denne samme verdenen, de vil også vite hvorfor de skal satse på deg. I et marked der etikk har blitt den nye kapitalen. 

Vi har fått nok av overraskelser på det motsatte. Forteller du dem ikke historien, du prisgitt andres omtale. Om du gir ditt firma en stemme, ligger du foran med positivt fortegn, og du får også et ord i laget på hva markedet skal mene om deg. Og ikke minst; du har kanskje kjøpt opp flere selskaper, fusjonert eller slått sammen flere kulturer. Da er det viktig å ha en samlende, engasjerende og tydelig visjon og internkultur alle kjenner og alle kan snakke om. 

Folk vil vite hvor dere kommer fra

Det er nye tider. Det er penger å tjene på myke verdier også, fordi verden mer og mer baserer beslutninger på verdivalg. Noe som betyr at om det går bra i selskapet nå – så kunne det gått enda bedre dersom dere legger opp en skreddersydd strategi som sikrer dere en egen plass i solen. Å sikre seg for fremtiden er å eie sin egen, unike kommunikasjon, et uttrykk og en fremtoning konkurrenten ikke kan sette sin logo under. Kanskje du kan treffe midt i magen på en jobbsøker som egentlig ikke hadde tenkt å flytte ut på øyene.  Men som føler at her er det endelig noen som står for det samme som hun eller han vil jobbe med. 

Vi som holder til på øyene kan tenke at det er mer enn nok å tjene gode penger. Det er ikke det. Det er på tide å lette på sløret, skru på sjarmen og finne frem det du selv vet er sjela i firmaet som du kanskje tror bare duger på julebordet. Sannheten er at du kan bygge en sterk kultur i selskapet på det bedriften en gang ble tuftet på – kombinert med det du vil at bedriften skal bli i fremtiden. 

Snakker vi om et slagord eller en payoff?

Det også, men som kronen på verket. Vi snakker om å finne – og ikke finne på. Det du trenger er et langsiktig konsept, et univers som er bare ditt som du kan trekke føringer på i alle medier.  Som gjør det lett å lage nettsider, som gir klare føringer til hva du skal skrive i nyhetsbrevet, som staker ut retningen for det som skal stå i årsrapporten. Ved hjelp av vår egen strategimodell Speedbranding som fungerer som en trakt, siler vi i Vindfang ut hva som er essensen av din historie, og leverer deg din røde tråd som et ferdig differensiert produkt. Det første konseptet laget på denne metoden var «Du kommer deg ikke frem sånn helt uten Widerøe». Det ga flyselskapet føringer for visjon, misjon og ambisjon – og svar på det beste strategiske spørsmålet ever: «Hvorfor eksisterer vi, og hva blir borte dersom vår bedrift blir borte?»  I Widerøes tilfelle var svaret: «Dersom Widerøe blir borte må folk gå, sykle eller kjøre».  Slagordet kom som følge av dette svaret. Hva mener du forsvinner i markedet dersom din bedrift blir borte?  

Når vi jobber med konsepter i Vindfang bygger vi arbeidet på din forretningsidé og strategi og vi starter alltid opp med en workshop vi har sammen med deg. The rest is history.  Din historie, forhåpentligvis. 

Anne Bremnes

er kreativ leder i Vindfang AS.

Anne Bremnes